За Контакти +359 876 279 065
a
  >  11 предимства от кърменето за майката и бебето   >  11 Предимства от кърменето за майката и бебето

11 Предимства от кърменето за майката и бебето

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4647745681933770&id=2787263491315341&sfnsn=mo

Ако по някаква причина сте решили да не кърмете своето бебе, най-вероятно сте подведени от информацията, която сте намерили. Естествено, това е напълно личен избор, но храненето с формула е със значително по-малки предимства и ползи за теб и твоето бебче!

Преди да вземете това, не малко важно решение и все още се двоумите дали да кърмите своето детенце, нека да преминем заедно през всички ползи от кърменето!

Американската педиатрична асоциация дори препоръчва 6месеца ексклузивно хранене само с кърма, а след този период продължаване на кърменето до поне година, като решението кога да спре кърменето трябва да бъде само на бебчето и майката. Международната здравна организация от своя страна препоръчва кърменето да продължава поне до две годишна възраст, защото е доказано благоприятното действие върху детето. Детето трябва да започне да суче не по-късно от час след появяването му на бял свят!

11 Предимства от кърменето за майката и бебето

С какво всъщност помага кърменето на бебетата

 1. Кърмата доставя на вашето бебе оптималната доза от нутриенти във всеки един момент, като научно е доказано, че тя променя състава си с възрастта и нуждите на вашите бебета. На всичкото отгоре е достъпна във всеки един момент, което е чудесно, нали 😊. През първите няколко дни гърдите ви произвеждат гъста, жълтеникава течност – коластра, която е с високо съдържание на протеини, ниско на захари и буквално храна чудо за вашето мъниче със нейните невероятни хранителни, защитни и подсилващи качества. Тази магическа течност дава най-добрия старт за вашето бебче като помага храносмилателната му система да се развие. След коластрата организма на майката започва да произвежда по-големи количества мляко и стомаха на бебчето почва да се разширява постепенно, така че не очаквайте през първите дни количествата мляко да са големи, но те със сигурност са достатъчни за вашите мъничета, понеже техните стомахчета са колкото размера на един орех.
 2. Кърмата съдържа изключително важни антитела – кърмата произвежда антитела, които помагат на току що родения организъм да се бори с бактерии и вируси, което е изключително важно в тези първи месеци. Това най-вече се отнася за коластрата, която съдържа Имуноглобулин, както и други антитела. Когато майката примерно бъде изложена на вируси и бактерии, нейния организъм започва да произвежда антитела, които чрез кърмата предпазват и вашите бебчета. Моите деца примерно, нямаха здравословни проблеми, които да се нуждаят от лекарска намеса докато ги кърмих. Всеки вирус, който хващаха беше лесно и бързо преборван, защото моето мляко ги защитаваше и подсилваше малките им организми.
 3. Ако изберете ексклузивното кърмене, т.е. до 6ия месец бебето е само и изцяло на кърма, може да предотвратите появата на редица заболявания, като: възпаление на средното ухо, заболявания на респираторния тракт, настинки и инфекции, стомашни нарушения, чревни възпаления, синдром на внезапната бебешка смърт, алергии, синдром на Крон, диабет и детска левкемия.
 4. Кърменето балансира теглото на вашите бебчета – според проучвания процента на затлъстели в по-напреднала възраст деца кърмени поне до четвъртия месец е много по-нисък от тези, които са били на Формула. Това изцяло се дължи на факта, че кърмата спомага в чревния тракт и стомаха да се развиват само „добри“ бактерии, които са изключително важни за правилното функциониране на храносмилателната система, докато Формулата подхранва т.нар. „лоши“ бактерии, които впоследствие са причина за развитие на други заболявания или затлъстяване.

Кърмените бебета сами определят колко мляко им е нужно, като приема се променя не само с техния растеж, но и между самите хранения през деня /както и вие самите, така и те са гладни в различна степен по време на хранене, така че не очаквайте вашето кърмаче на изцоква едно и също количество всеки път/. Така регулирайки си само порциите мляко, то придобива навика да преценява кога и колко храна да изяжда в един по-напреднал момент и да спира при ситост, което ще помогне за запазване на нормалното му тегло като дете и възрастен

5.Кърменето може да направи децата ви по-умни  – това разбира се се дължи не само на кърмата, но и на самия контакт дете-майка, който спомага за правилното и по-бързо развитие на мозъка на бебето. Контакта с бебчето, докосването, прегръдката са един от начините то да се чувства обичано и сигурно, а съчетано с ритуала по кърмене са гаранция за него колко обичано и обгрижвано е то! Никога няма да забравя благодарността и щастието в очичките на моите дечица, докато ги кърмих! Само заради тези моменти си е заслужавало да продължа да го правя за повече от година и при двамата! Доказано е, че кърмените бебета имат по-висока интелигентност и са по-малко склонни да развиват проблеми с поведението като по-големи.

С какво всъщност помага кърменето на майките

11 Предимства от кърменето за майката и бебето

6. При майките кърменето може да им помогне да възвърнат по-бързо нормалното си тегло. Много малко жени са склонни да качват килограми докато кърмят. Значителната загуба на тегло се наблюдава най-вече след третия месец от раждането.

7. Кърменето помага матката да възвърне размера си много по-бързо. За това се грижи хормона Окситоцин, който се отделя от тялото след раждане. Той помага и връзката майка-бебе да се задълбочи. От него тялото ни отделя големи количества по време на кърмене. Той също така не позволява да се получават кръвоизливи и усложнения след раждането.

8. Майки, които кърмят бебетата си са по-малко склонни да изпадат в след родилна депресия. В същото време, майки със след родилна депресия често имат проблем със започването на кърменето и то в повечето случаи е за кратък период от време

9.Кърменето доказано защитава от развитието на сериозни заболявания като рак на гърдата и рак на матката. Също така кърменето гарантира по-малък риск от високо кръвно налягане, артрити, заболявания на сърцето и диабет.

 10. Също така кърменето забавя появата на първата менструация след раждането. Кой не би се зарадвал на още няколко месеца без неудобството от месечното неразположение.

11. И ето една от най-логичните причини да предпочетете да кърмете вашите бебета пред това да им давате формула – кърменето е безплатно и дори ако решите да ползвате помпа за кърмата, пак разхода няма да ви излезе толкова голям, колкото ще вложите в купуването на кутии с формула месеци наред.

Друго удобство е, че няма нужда да мерите постоянно количества, да носите чашки и мерилки с вас, за да приготвите храна на мъничето. Всичко е готово в количеството, качеството и нужната температура състояние.

От тук идва и другата положителна страна – няма нужда от миене и стерилизиране на шишета, биберони и т.н. Представете си всичко това случващо се по средата на нощта, когато можете просто да сложите легнало бебето до себе си и то да похапне, сгушено при вас… Спестявате много време и най-вече – прекарвате това време по възможно най-добрия начин – хранейки вашето бебче.

  Кърменето на вашите мъничета има много малко неудобства и никакви негативни черти. То е най-естественото и най-прекрасното нещо, което се случва между майка и бебе след раждането. То е израз на любов, грижа, отдаденост от страна на мама към нейното бебче, а освен това ще ви спести куп безсънни нощи, часове прекарани на мивката за миене и стерилизиране на посудата, ще ви спести пари вложени във формула, шишета и др…. но най-вече ще ви лиши от най-запомнящите първи моменти на отдаденост, любов и съпричастност, когато бебето прилива от обич, защото получава тази магическа течност от мама!

Няма нищо по-важно от доброто начало за вашето бебче!

Няма нищо по-важно от това дрешките които ожлоча да са с високо качество, да са меки, нежни и комфортни!

При нас можете да намерите разнообразие от бебешки бодита, ромпъри, комплекти, одеалца, лигавници, панталонки, блузки, якета, жилетки и др.

Потърсесте ни във фейсбук! https://www.facebook.com/dreshkionline за още нови и интересни теми! Там още може да откриете нашите сезонни промоции и намаления!

https://www.facebook.com/dreshkionline

Comments

 • erotik izle
  ноември 14, 2020

  Everything is very open with a clear description of the challenges. It was truly informative. Your website is very helpful. Thank you for sharing. Charlena Alejoa Gerard

  Reply
 • sikis izle
  ноември 14, 2020

  I think you have mentioned some very interesting details, regards for the post. Melitta Staffard Broeker

  Reply
 • erotik izle
  ноември 15, 2020

  Greate post. Keep posting such kind of info on your page. Susi Gerry Linc

  Reply
 • watch
  ноември 16, 2020

  These are truly great ideas in regarding blogging. You have touched some good things here. Any way keep up wrinting.

  Reply
 • patrice gunawan
  декември 31, 2020

  I am thinking of visiting your website again Thanks

  Reply
 • nadia leilich
  януари 1, 2021

  I think it is a fluent sharing, I will recommend your site to my friends

  Reply
 • sang lattimer
  януари 1, 2021

  I will recommend your beautiful post site to my friends

  Reply
 • kizzy swansen
  януари 3, 2021

  You have a quality site, I congratulate you on this

  Reply
 • quintin beckler
  януари 4, 2021

  You produce quality content, I appreciate you

  Reply
 • andree syversen
  януари 6, 2021

  It was very useful, I can say it was a useful article for me.

  Reply
 • oren felleman
  януари 9, 2021

  I really like the design and contents of your web page

  Reply

Post a Comment